home harta site contact
Romana English  
ro en  
 
Delta Dunarii - Informatii generale

   În drumul spre Marea Neagra, fluviul european Dunarea si-a creat o Delta reprezentata de o retea hidrografica naturala, formata din trei brate Chilia, Sulina si Sfântu Gheorghe. Delta Dunarii este a treia ca marime în Europa, dupa delta Volgai si a 21-a pe glob. Delta Dunarii este zona geografica europeana apartinând României si Ucrainei cu terenuri aflate permanent sub ape, cu suprafete de uscat si ape în care exista elemente si formatiuni geografice specifice.

   Delta Dunarii are suprafata de 5.212 Km˛ din care 4.423 Km˛ pe teritoriul României si 1.377Km˛ pe teritoriul Ucrainei. Cele trei biotopuri diferite delta fluviala, delta maritima si complex lagunar îi confera acesteia statutul de originalitate. .

   În anul 1993 a fost elaborata si adoptata de Parlamentul României o lege speciala privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii care îi confera acesteia o importanta biogeografica, ecologica si estetica deosebita, cu valoare de patrimoniu national si universal.

   Administratia Rezervatiei Deltei Dunarii care gestioneaza problemele Deltei are sediul în orasul resedinta de judet Tulcea.

Sus
Cartea de vizita a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

   Delta Dunarii este mirifica si fascinanta pentru vizitator, ofera din belsug spatiu larg, bogat în peisaj, cu elemente echilibrate în care entitatea organica se afla în interrelatie cu celelalte elemente, a atras prin inedit, originalitate, flora si fauna apartinând speciilor rare.
Este constituita din peste 25 de tipuri de ecosisteme naturale, 34 de specii de mamifere, 70 de specii de scoici si moluste, 16 specii de reptile, 300 de specii de pasari,

60 % din populatia mondiala de Cormoran mic, jumatate din populatia mondiala de Rata cu gât rosu, majoritatea populatiilor de Pelican comun si Pelican cret. Speciile de plante si animale îi confera o importanta stiintifica deosebita.

   România a aderat la Conventia privind patrimoniul mondial, cultural si natural, adoptata la Conferinta Generala a UNESCO la 16 Noiembrie 1972 (MAB - Omul si Biosfera), Delta Dunarii fiind înscrisa pe lista patrimoniului mondial în Decembrie 1991 si declarata Rezervatie a Biosferei. Conventia UNESCO si Conventia Ramsar stabilesc un regim de protectie la nivel national si international al acestei zone geografice. Conventia UNESCO stabileste obligativitatea tuturor statelor de a proteja bunurile naturale si culturale exceptionale, care privite în mod colectiv apartin întregii umanitati si angajamentul acestora de a nu lua nici o masura susceptibila de a prejudicia direct ori indirect acest patrimoniu.

   Cu ocazia vizitei in Delta Dunarii a regretatului academician si cercetator francez Jaques Yves Cousteau din anul 1991, acesta a avut o intalnire cu comunitatea locala din Sulina unde a declarat: "Delta Dunarii reprezinta o rezerva strategica pentru stiinta si pentru turismul european si fiecare din noi are obligatia morala sa apere si sa protejeze aceasta bogatie oferita de natura omului".

Sus
Delta Dunarii
Informatii generale
Flora si fauna
TurismDelta Dunarii     Sulina     Prietenii Deltei Dunarii