home harta site contact
Romana English  
ro en  
 
Proiect EUROPOLIS - SULINA RESCUE

    Fluviul Dunarea este fluviul international al Europei si este unicul fluviu european care a impus conceptul de State Dunarene. Dupa nastere Dunarea e Germana, îsi are izvoarele în Muntii Padurea Neagra sub Vârful Kandel, din doua pâraie, Brigah si Brege. Dunarea îsi pierde indentitatea varsându-se în Marea Neagra printr-o Delta formata din trei brate principale Chilia, Sulina si Sfântu-Gheorghe. Dunarea a purtat de-a lungul istoriei diferite denumiri: Istros pentru argonauti, Psisos pentru fenicieni, Donare la traci, Istrus-Ister-Danuvius sau Danubius la romani, Rio Divino pe vremea lui Carol Quintul si Le Roi des fluves de l'Europe în timpul lui Napoleon Bonaparte. Începutul reglementarilor juridice privind navigatia pe fluviul Dunarea sunt consemnate în Tratatul dintre Austria si Turcia din anul 1616, constituind începutul reglementrilor juridice al navigatiei pe Dunare, fiind primul tratat international care s-a ocupat de problematica Dunarii. Au urmat Tratatele de la Karlowitz (1699), Passarowitz (1718), dintre Austria si Turcia de la Kuciuk - Kainargi (1774) si Bucuresti (1812). La Congresul de la Viena (1815), Anglia a obtinut recunoasterea Dunarii ca fluviu international. Prin tratatul de la Adrianopol (1829), Gurile Dunarii trec în stapânirea Rusiei si obtine de la imperiul Otoman libera circulatie a navelor în strâmtori si navigatia vaselor în Marea Neagra. Dunarea, o lungime de 2.860 km din care pe teritoriul României 1.075 (40 %) traverseaza zece tari si patru capitale Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. Este singurul fluviu cu cursul orientat vest – est. Strabate o mare varietate fizica si economica si cursul întâlneste trei climate principale europene: atlantic, mediteranean si continental, rezultând un al patrulea tip climateric, climatul dunarean. Dunarea, de la izvoare la varsare, are patruzeci si unu de afluenti.
Gura si bratul Sulina este principala cale fluviala de acces pentru iesire la mare a României si statelor riverane, lungimea acestuia este de 34 de mile, 62,6 km, adâncimea Dunarii maritime Sulina –Braila (170 km) permite navigatia navelor maritime cu un pescaj de 7 m si un tonaj de pâna la 50.000 de tone.

În bazinul hidrografic al Dunarii traiesc aproximativ 80 de milioane de oameni. Dunarea este strabatuta anual de câteva mii de nave fluviale si maritime. Suprafata hidrografica a bazinului Dunarii este de 817.000 km2 si reprezinta a douasprezecea parte din Europa.

Sus
PROIECT EUROPLIS
Informatii proiect
Capitole proiect:
1. Dunarea
2. Km 0 – MM 0
3. Comisiunea Europeana a Dunarii
4. Sulina si fenomenul Europolis
5. Delta Dunarii
6. Grupul de lucru AD -HOCDelta Dunarii     Sulina     Prietenii Deltei Dunarii